Sivut

8. elokuuta 2012

Agilitykoulutuksessa

Lauantaina 4.8. Päästiin pitkästä aikaa agilitykoulutukseen! Kouluttajana toimi Elina Kaleniuis, joka Lux koiran kanssa sijoittui tänä vuonna agilityn SM:ssä 9.

Teemana koulutuksessa oli linjatreeni. Elinalla itsellään pitkälle hyppäävä, nopea koira, jonkalaisille pitäisi kertoa oikea hyppysuunta ajoissa, jotta hyppy ei mene liian pitkäksi ja vie aikaa liikaa. Linjaukset sopivat myös pienelle koiralle, sillä niiden avulla vauhti ei pysähdy turhan jyrkissä käännöksissä, vaan koiraa saadaan jopa kiritettyä kovempaan tahtiin.

Tuli jälleen kerran todettua, että minun pitää harjoitella juoksemista, eikä turvautua koiran kovaan tahtiin ja irtoamiseen. Myös jaakotusta pitää harjoitella, jotta itse opin sen ja koira tietää mitä siltä odotetaan. Jatkossa sen voi tehdä kauempaakin. Pakkovalssissa ei annetaan koiralle liikaa tilaa ja päälle juoksussa pyritään olemaan lähellä esteitä.

Elinalta kuulin myös nämä hyvät vinkit:
- kontakteille ei ohjata koskaan
- putkiin ohjataan aina
Ja tuli huomattua myös, jos koira osaa itsenäiset kepit, sen annetaan mennä. Se on yksi niistä harvoista esteistä, missä koira on mahdollista saada kiinni. Irtoamista sivusuunnassa samalla kun koira kepittää pitää harjoitella.


Tässä rata, mikä tehtiin

Ja tässä mun muistikuvat radan suorittamisesta (ei siis välttämättä vastaa täysin Elinan ajatuksia): Esteen 2 voi ottaa esteen oikealta puolelta merkkaamalla koiralle hyppypaikan. Näin ollen kerkeää vaikuttamaan koiran hyppylinjaan esteellä 3. Koira pyritään hyppyyttämään mahdollisimman suoraviivaisesti kohti estettä 4 ja 5. Esteen 3 hypyn voi käydä vekkaamassa koiralle jopa hypyn siivekkeen takana, olettaen, että koira irtoaa sen jälkeen hypylle 4 ja putkeen. Tämän jälkeen oletkin hyvin asemissa ottamaan koira A esteen puolelta vastaan hypylle 6 ja 7.

Hypylle 7 voi tehdä jaakotuksen, mutta sen pitää olla ajoissa. Ohjaaja siis kääntyy jo ennen hyppyä (koiraan päin) ja ohjaa koiran vasemmalla kädellä esteen yli. Koira pyritään tällä ohjauksella tekemään mahdollisimman pieni kaarros hypyn takana, sillä jos kaarre venyy, näkee koira ensimmäiseksi vasemman putken pään. Jos taas valssilla meinaa ohjata, on hyvinkin mahdollista että koira lukitsee oikean putken pään, jos ohjaajan valssi on yhtään myöhässä. Koira siis pyritään saamaan hypyltä suorassa linjassa A estettä 8 kohti.

Elina myös kertoi, ettei omaa koiraansa koskaan ohjaa kontakteille, vaan antaa koiran itse hakea ne. Putkiin sitä vastoin aina ohjataan. Tämä neuvo konkretisoitui tässä kohtaa rataa, sillä jos olet jaakotuksen tehnyt oikein, sinun rintamasuunta on kohti A estettä, jos taas lähdet ohjaamaan jommalla kummalla kädellä, rintamasuunta todennäköisesti kääntyy osoittamaan jompaa kumpaa putken päätä kohti. Koiran myös annetaan suorittaa A este itsenäisesti, sillä kun ohjaaja joutuu kiertämään hieman putken päätä, koira voi pian tulla alas esteeltä.

Putken 9 jälkeen tehdään koiralle kunnon vekki esteelle 10, mutta muistetaan samalla oma rintamasuunta kohti tulevia keppejä 11. Kepeille koira lähetetään ja otetaan samalla itse etäisyyttä pituuden 12 eteen.

Kepeillä on hyvä muistaa, että suotta lähtee kiirehtimään ennen koiraa sinne, sillä hidaskin ohjaaja saa koiransa kiinni tällä esteellä. Hyppy 13 voidaan tehdä takakiertona, mikäli on voinut kepeillä irrota pituuden taakse ottamaan koiran vastaan. Jos ei ole ehtinyt tai pystynyt ottamaan etäisyyttä, kannattaa koira hyppyyttää vasemman siivekkeen kautta eli valssata itselle puolenvaihto pituuden jälkeen.

Hypyt 13-14 voidaan myös tehdä kahdella tapaa, joko lähettämällä takaakiertoon 13 ja tehdä saksalainen ja ottaa 14 hyppy oikean siivekkeen kautta niistämällä tai sitten ennakoivalla valssilla hypyn 14 vasemman siivekkeen kautta. Hypyt 13-14 voi tehdä myös päällejuoksuna, jolloin pitää muistaa, että pysyy itse mahdollisimman lähellä esteitä. Hypyn 14 jälkeen valssi, mutta ajoissa, ettei koira hyppää pitkäksi.

Putkeen 15 hyvä ratkaisu on pakkovalssi, joka pitää kuitenkin tehdä tarpeeksi lähellä putken suuta. Ota koira nenästä kiinni ja vie keinulle 16. Keinun kontaktilla koiralle voi kääntää selän ja näyttää näin selkeästi, kumpaan päähän putkea ollaan menossa. Putkelle 19 voi taas pakkovalssata.

Hyppyjen 20 ja 21 väliin voi tehdä persjätön ja vain tönäistä koira suorittamaan hyppy 21. Hypyn 22 voi tulla linjaamaan koiralle hyppylinjan taakse, jolloin koiralle saa suoran linjan putkeen 23, eikä kontakti houkuttele niin paljon. Loppusuora täysillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti