Sivut

11. heinäkuuta 2012

Toko-oppia

Maanantaina 9.7. saatiin tokoon oppeja Satu Taskiselta. Satu oli hirmu mukava kouluttaja, jonka tapa toimia sopi meille hyvin. Treeniaikaa tuli 2 x n.20min. Ensin treenattiin ruutua. Ruudussahan ongelma on ollut se, että Pepe ei ihan tarkkaan sitä osaa bongata ja kun lähtee juoksemaan, aivot menee narikkaan ja unohtuu helposti mihin oltiinkaan juoksemassa. Koitettiin ensin, miten koira bongaa ruudun, jonka jälkeen lähdettiin tarkentamaan paikkaa ruudussa.

Pepe tarjosi hyvin ja sai lelun palkaksi vain kun oli oikeassa kohtaa ruudussa. Mä olen pitänyt oikeaa kohtaa keskellä ruutua, mutta Sadun mielestä voisi olla taempanakin. Pepe tajusi hyvin muutaman kerran jälkeen, mistä kohdin naksaus ja lelu tuli. Lopuksi jopa lähes täydellinen ruutuun (keskelle) meno 25 metristä! Tulevissa harjoituksissa annan koiran etsiä ruudun ja pysähtyä siihen ilman käskyä. Kokeessa "seis" käsky kuitenkin varmistukseksi.

Toinen liike, mikä meille on tuottanut ongelmaa on tunnari. Ja vaikutti vähän sille, että koko ajatus oman etsimisestä on kadonnut Pepen päästä. Levitettiin ensiksi varmaan toistakymmentä kapulaa kentälle ja oma sinne joukkoon. Pepe kyllä haisteli niitä, mutta toi kahdesti väärän. Tästä sitten takapakkia siihen, että vain oma piilotettiin ja se onnistui. Otettiin mukaan muita kapuloita ja onnistui taas, hieman epävarmasti tosin. Kun laitettiin kapulat koemuotoon (riviin), niin ei osannutkaan tuoda sitä omaa, joka siis oli piilossa ja koira näki kun se vietiin. Jännä, miten voi joku liike hävitä koiran päästä aivan kokonaan!


Ei tässä auta kun ottaa takapakkia ja lähtee opettamaan uudelleen liike. Ajattelin lähteä siitä, että on kasa vääriä ja oma erillään niiden vieressä. Sitten pikkuhiljaa vähentää väärien määrää koemaiseksi ja sitten tuoda omaa lähemmäs ja lopulta väärien väliin. Koitin kyllä illalla vielä ennen kuin annoin ruoan neljällä väärällä kapulalla ja yhdellä hyvin hajustetulla omalla ja haisteli ja toi oman ilman ongelmaa. Tiedä sitten oliko se tuuria vai osasiko oikeasti.

Huomasin myös, että luoksetulon kanssa alkaa olemaan pienoinen ongelma. Vauhti meinaan. Alemmissa luokissa vauhtia oli liikaakin ja jouduin ottamaan käyttöön uuden käskyn, joka tarkoitti koiralle, että tule pian, mutta ole valmiina pysähtymään. Nyt se pirulainen sitten tietää sen ja ennakoi pysähtymistä tulemalla juuri ja juuri ravia. Täytyy ottaa vaan vauhtia nyt siihen luoksetuloon. Se on kuitenkin kiva liike treenata, eli nyt vaan palasista kasaamaan sitä ja yhdistää vasta kokeessa.


Seuraavaa koetta suunnittelin 11.8., kun järjestetään oman seuran (Laukaan koiraharrastajat) koe. Tässä ja nyt ääneen sanon, että voittajan ykköstä lähdemme tavoittelemaan. Ja lupaan treenata sen verran, että se voi olla jopa mahdollinen saavuttaa. Ei sillä, että meillä mikään kiire evl:ään olisi, mutta tavoitteita pitää olla ja todettu on, että ykkönen on mahdollinen kun palaset osuvat kohdilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti